Cardiovitaal, misschien heb je er wel eens van gehoord. Hieronder leggen wij je uit wat deze vorm van hartrevalidatie precies inhoudt. Wat kan ik precies verwachten? Wie gaan mij ondersteunen bij mijn herstelproces? Wat wordt er van mij verwacht?
Stap 1: de aanmelding
Laten we met de eerste vraag beginnen: als je de weg naar een zo gezond mogelijk kloppend hart wil inzetten, hoe sluit je je dan bij ons aan? Je kunt op verschillende manieren bij ons van start gaan. In de meeste gevallen worden deelnemers door hun cardioloog of huisarts aangemeld. Je kan je echter ook zelf aanmelden op de website van Cardiovitaal, maar je hebt hier wel een verwijzing van je huisarts of cardioloog voor nodig.
Stap 2: het intakegesprek
Als je je - direct of indirect - hebt aangemeld voor de hartrevalidatie, wordt er zo snel mogelijk telefonisch contact met je opgenomen door een van onze medewerkers. Tijdens dit telefonische gesprek wordt er een afspraak met je gemaakt voor een introductiegesprek (ook wel 'intake' genoemd). Waarvoor dient deze intake dan precies? Bij de intake word je gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden. Dit helpt bij het in kaart brengen van je situatie op lichamelijk, sociaal en psychisch vlak. Daarnaast komen ook vragen over je leefstijl aan bod. De antwoorden op deze vragen geven ons niet alleen een beter beeld van jou, maar kunnen ook als een vorm van zelfreflectie dienen. Dit kan al gezien worden als een stap in de goede richting, en een goed begin is natuurlijk het halve werk!
Stap 3: inspanningstest en multidisciplinair overleg
Een volgende stap voor het begin van de hartrevalidatie betreft een inspanningstest. Deze test geldt eigenlijk als nulmeting van je lichamelijke situatie. Deze meting komt, samen met de resultaten van je intake, vervolgens ter sprake in een multidisciplinair overleg. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet hoor. Het is eigenlijk een gesprek tussen experts vanuit verschillende invalshoeken (denk aan een cardioloog, diëtist, psycholoog, maatschappelijk werker en fysiotherapeut) waarbij besproken wordt wat jij nodig hebt tijdens je hartrevalidatie. Punten waar het al goed gaat hebben misschien minder aandacht nodig, maar er zullen vast ook punten zijn waar nog winst te boeken valt. Op deze manier wordt de hartrevalidatie op maat voor de deelnemer afgesteld. Iedereen is uniek, dus bij Cardiovitaal krijg je dan ook een uniek traject aangeboden.
Stap 4: de hartrevalidatie
Hoe gaat dit traject vervolgens in zijn werking? Eerst is het handig om te weten waar de hartrevalidatie uit bestaat, dan weet je meteen wat de onderdelen van het traject zijn. Vaste onderdelen van de revalidatie zijn de FIT en de PEP. Mooie afkortingen, zal je misschien denken, maar waar staan ze voor?
FIT
Laten we met de FIT beginnen. Bij dit onderdeel word je met hulp van een fysiotherapeut geholpen om vertrouwen terug te winnen in je eigen lichaam, conditie op te bouwen en om de kunst van gezond bewegen onder de knie te krijgen. Aan deze doelen kan gewerkt worden in een aantal (groeps-)sessies. Negen daarvan vinden op locatie plaats, terwijl de overige zes sessies digitaal plaatsvinden, dus in je thuisomgeving. Dat laatste klinkt misschien onwennig, maar sporten voor je computer of smartphone met hulp van een fysiotherapeut went heel snel. Daarnaast helpt het om sporten in je eigen omgeving toegankelijker te maken. Heb je geen laptop of smartphone, dan bieden wij in totaal ook twaalf sessies op locatie aan.
PEP
Naast de FIT is ook de PEP onderdeel van de hartrevalidatie. Hierbij word je geholpen om je leefstijl een positieve impuls te geven. Je wordt eerst gevraagd om een intake te doen die puur op het beginnen met en volhouden van een gezonde leefstijl is gericht. Dit volhouden doe je namelijk niet alleen. Bij ons staan coaches gespecialiseerd in gedrags- en leefstijlverandering klaar om je een helpende hand te bieden. Je kan altijd op een veilige manier met ze videobellen via ons portaal, als je advies nodig denkt te hebben. Daarnaast zullen er ook twee groepssessies op locatie plaatsvinden, waarin je face-to-face met deze coaches in gesprek kan gaan.
Naast de fysiotherapeut en de coach heb je zelfs een dokter bij de hand. Deze specialist kan je helpen bij het optimaliseren van uw bloeddruk, cholesterol, eventueel bloedsuikerwaarden en optimaal medicijngebruik. Dat biedt je een vorm van zekerheid.
Vital10
Tot slot werkt Cardiovitaal nauw samen met Vital10. Deze organisatie, die ook een zorginstelling is, focust zich op duurzame leefstijlverandering en biedt de digitale middelen om de benodigde zorgverleners met jou in contact te brengen en je vorderingen bij te houden.
Kijk dus niet vreemd op als je een uitnodiging krijgt om je aan te melden (via de app) bij Vital10!